2015. március 29., vasárnap

Húsvéti hangolódás

Nos, az előző bejegyzésben virágokat és báránykákat ígértem – és most állom a szavam!

Krakkóba beóvakodott a tavasz. Bár az időjárásban egyelőre nem nagyon mutatja magát: egyszer-kétszer ugyan volt már kellemes, tizenegynéhány fokos meleg, de csak mutatóba, hogy ne csüggedjünk el teljesen, mikor másnap reggel megint négy fokra és esőre kelünk. Viszont a nappalok észrevehetően egyre hosszabbak – ez apróságnak tűnhet, de az én kedélyállapotomnak nagyon sokat számít, hogy sötétben megyek-e haza az utolsó órámról.

A legszívderítőbbek azonban a virágok. És itt elsősorban nem a városi kertészek által kiültetett kötelező jellegű árvácskákra gondolok, bár azok is szépek:
virágok: pipa
Nekem viszont sokkal jobban tetszenek a vadon növő virágok, amiket szerencsére senkinek nem jut eszébe „kigyomlálni” a parkok pázsitjáról sem.
Az elsők a krókuszok voltak, mindenféle színekben:
Mostanra pedig elkezdtek nyílni az első nárciszok is:
Emellett akad persze ibolya meg százszorszép, sőt hóvirágot is láttam, de ezek nálunk is megszokottak.

Krakkóban persze nem csak a virágok jelzik a tavasz érkezését, hanem a kezdődő turistaszezon tünetei is:
A belvárosi éttermek is kitelepítették a járdákra a „kerthelyiségeiket”:

És ha már tavasz: közeledik a húsvét. Mivel a lengyelek körében erős a vallásosság, ezért ennek az ünnepnek itt nagyobb a súlya, mint otthon. Ez például azon is látszik, hogy már a mai naphoz, Virágvasárnaphoz (Niedziela Palmowa) is kötődik egy szokás: az emberek úgynevezett „palma”-t vesznek: ez tulajdonképpen egy szárított növényekből kötött hosszúkás csokor, amit aztán elvisznek a vasárnapi misére megáldatni. „Palma”-k számtalan kivitelben és méretben kaphatók:
Igen, azok ott középen nyuszi és csibe formájúak.
Van, aki nem aprózza el.
Többségükön még a gyatra képminőség mellett is megfigyelhető a sztereotipikus lengyel (vagy még vakmerőbb általánosításokba bocsátkozva sztereotipikus szláv) esztétika egyik eleme: eGyfajta vonzódás a kIrívó, már-már arConCsapó Színekhez.
Én magam is beszereztem egyet – persze a diszkrétebbek közül:

A hétvégén vásár is volt a főtéren, éppúgy, mint karácsony előtt. (http://nemcsaknezek.blogspot.com/2014/12/karacsonykozeli-kepriport-krakkobol.html) Csak most valamiért a Posztóház (Sukiennice) másik oldalán építették föl a bódékat, és persze a megfelelő tavaszias dekorációval:

Az árusok nagyjából ugyanazok voltak, mint decemberben – magyar bódé is volt –, csak most karácsonyfadíszek helyett inkább festett fatojásokat meg bárányfigurákat lehetett kapni, és a felállított színpadon nem karácsonyi, hanem húsvéti énekeket adtak elő a környékbeli települések népdalkörei.
báránykák: pipa

Persze az állandó üzletek is a szezonhoz igazították a kirakatukat.

A lelkes vásárlójelölt nagyjából bele is férne a kiállított csokitojásokba.
Ez a két bolt amúgy a személyes kedvenceim közé tartozik Krakkóban, bár amit árulnak (cukorka, illetve csokoládé) nem igazán helyi jellegzetesség. A lengyeleknek megvannak a saját izgalmas édességei is, de erről majd máskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése