2015. május 11., hétfő

Az egyetemváros

Krakkó elég eseménydús hetet tudhat maga mögött. Fogalmazhatunk úgy is, hogy mozgalmasat és zajosat. Május 5. és 10. között ünnepelték ugyanis az idei Juwenaliát.
forrás: karnet.krakow.pl
Ez egy egyhetes, koncertekkel, stand up-esttel és egyéb programokkal tarkított fesztivál, tulajdonképpen tavaszi diákünnep, amit országszerte több városban is megrendeznek. Az elnevezését egy varsói professzor, Florian Nieuważny alkotta meg az ókori római eredetű „saturnalia” szót kombinálva a fiatalságot jelentő „juventus”-szal és persze a lengyel helyesírással.
A krakkói Juwenalia története 1964-ben kezdődött, mikor a Jagelló Egyetem felvonulással ünnepelte meg fennállásának hatszázadik évfordulóját. A későbbi ünnepségeknek is központi eleme maradt, hogy a különböző egyetemek hallgatói vicces jelmezekbe öltözve a Főtérre vonulnak, ahol a képviselőik átveszik a polgármestertől a város kulcsát.
forrás: Facebook
A turisták és a Juwenaliával egy időben zajló PKO OFF CAMERA filmfesztivál illusztris vendégeinek pedig akad mit fotózni:

„Gwiazda Śmierci”: Halálcsillag
Természetesen rózsaszín tüllszoknyás unikornisjelmezbe (vagy más nőies ruhába) öltözött borostás egyetemista fiúkból is akadt pár
A Juwenalia egyben azt is jelentette, hogy a kollégiumom környékén a szokásosnál is nagyobb zaj volt, mert a közeli focipályánál állították föl az egyik ideiglenes színpadot, ahol még este tíz-tizenegy körül is különböző koncertek követték egymást. Elég gyakran felcsendült a műegyetemisták felelgetős csatakiáltása is: „Tak się bawi – tak się bawi” – „A-GIE-HA!” (kb. „Így mulat az – így mulat az” – „Á-GÉ-HÁ!”) (Ugyanezt használja egyébként az AWF diáksága is, és tulajdonképpen minden más hárombetűs egyetemnévvel működhet… ajánlom a BME, a PTE és az SZTE figyelmébe.)

Bár az egyes egyetemeknek megvoltak a maga külön programjai is, a Juwenalia alapvetően átfogó, mondhatni egyetemes (au, ez még nekem is fájt) diákünnep – úgyhogy úgy gondoltam, ebből az alkalomból írok egy rövid áttekintést, milyen egyetemek találhatóak Krakkóban – ugyanis van egy pár.
Uniwersytet Jagielloński (UJ [ujot]) – Jagelló Egyetem
forrás: wikipedia.pl
Lengyelország legrégebbi főiskolája, 1364-ben alapította III. (Nagy) Kázmér király, majd 1400-ban I. Jagelló Ulászló és Anjou Hedvig királyné közbenjárására kapta meg az egyetemi rangot a pápától. Történelmi épületei a belváros peremén találhatóak:
forrás: maps.google.com
A Collegium Maius ma már csak múzeumként szolgál – forrás: wikimedia.org
A Collegium Novumban különböző irodák és konferenciatermek működnek – forrás: wikipedia.pl
Az Audytorium Maximumban is gyakran tartanak konferenciákat, de a különösen nagy létszámú előadásoknak is ez ad otthont – forrás: wikipedia.org
A különböző karok a városban elszórt épületekben működnek, amiket könnyű felismerni a bejáratuk mellé felcsavarozott jellegzetes, sötétkék alapon fehér betűs táblákról. Ezek mellett az egyetemnek van egy nagyobb campusa is a város szélén, ami ugyan gyönyörű modern, de csak nagyon kevesen szeretik, mert mindentől messze van.
forrás: kampus.uj.edu.pl 
Ez (krakkói mértékkel mérve) a világ vége után még két lépés – forrás: maps.google.com
Én szerencsére egy belvárosi épületbe járok. Az egyetlen kellemetlenséget az okozza, hogy a karunk nyáron át fog költözni egy újonnan épített részlegbe az Audytorium Maximum mellé – ami azt jelenti, hogy ebben az épületben már egy karbantartó sem hajlandó egy szalmaszálat sem keresztbe tenni, úgyhogy küszködhetünk a haldokló írásvetítőkkel, kontakthibás kábelekkel és érdekes, lilás-zöldes színvilágú projektorokkal, miközben halkan fohászkodunk, hogy legalább még év végéig tartsanak ki.
Akademia Górniczo-Hutnicza (AGH [agieha]) – Bányászati és Kohászati Akadémia (tulajdonképpen a BME megfelelője)
forrás: agh.edu.pl
Az AGH-tól eleinte határozottan féltem. Ez az érzés két benyomásból táplálkozott. Az egyiket a homlokzata tette rám:
Őszintén, nem lenne elképzelhető ez az épület a hitleri Berlin egy soha meg nem épült terén? – forrás: wikipedia.pl
A másik benyomás akkor ért, mikor egy ismerősöm meghívására elmentem egy előadásra, amit az AGH egyik épületében tartottak. Erről az egyetemről tudni kell, hogy egyetlen óriási, nagyjából egybefüggő campusból áll:
forrás: maps.google.com
Ezen a hatalmas területen tévelyegtünk egy ködös, őszi estén. Az utcai lámpák fényében sejtelmesen, már-már kísértetiesen rajzolódtak ki az épületek (többségükön valamilyen mérnöki kar felirata) meg a közöttük dekorációként kiállított különös bányászszerkezetek és nehézgépek, és bennem feltámadt az érzés, hogy soha nem fogok innen kitalálni…
Nappali fénynél persze ezek a „műtárgyak” inkább érdekesek, mint ijesztőek: van köztük például egy sífelvonófülke egy magányos tartóoszlopon és egy teljesen helyreállított gőzmozdony is.
forrás: wikipedia.pl
A nagy, egybefüggő campusnak van egy fontos előnye is. Ez ugyanis az egyetem felségterülete.
„teren AGH”: „az AGH területe”
Ami ugyebár azt jelenti, hogy nem esik a Krakkó közterületein érvényes alkoholfogyasztási tilalom hatálya alá. Ez megnyitja az utat az úgynevezett AGH-s piknikek előtt, amik tavasztól őszig (azaz amikor már sötétedés után is elviselhető a hőmérséklet) szinte minden éjjel elfoglalják az összes elérhető vízszintes (lehetőleg gyepes) felületet a campuson, főleg a kollégiumok környékén. Az egyetemisták (nem csak AGH-sok) ilyenkor a szabad ég alatt grilleznek, isznak, beszélgetnek, énekelnek… a kisebb baráti körök általában kötetlenül sodródnak egyik ismerősi csoporttól a másikig, és az egésznek van egy egészen különleges spontán tömegrendezvény-hangulata.
A Jagelló és az AGH között egyébként elméletileg hagyomány az ellenségeskedés, de szerencsére ez a gyakorlatban csak a rangadó meccseken tanúsított lelkesedésben és a különböző egyetemekre járók egymás közötti kedélyes csipkelődésében mutatkozik meg.
Uniwersytet Ekonomiczny (UE) – Közgazdasági Egyetem
forrás: maximus.pl
Őszintén szólva nem sokat tudok erről az egyetemről – mindössze annyit, hogy ennél a megállónál kell leszállnom, mikor a buszpályaudvarra megyek.
forrás: wikipedia.pl
Uniwersytet Pedagogiczny – Pedagógiai Egyetem
forrás: up.krakow.pl
A Pedagógiai Egyetem egyáltalán nincs monopol helyzetben, tanárokat a Jagellón (és ha jól sejtem, más egyetemeken) is képeznek, azonban ez a legkomolyabb, legprofibb ilyen intézmény a városban (és talán az országban is). A könyvtárát a mi pedagógia tanárunk is többször a figyelmünkbe ajánlotta.
forrás: linkedin.com
Uniwersytet Rolniczy – Mezőgazdasági Egyetem
forrás: krasp.org.pl
Az egyetem két legfőbb épülete az AGH-s monstrumtól nem messze található. Az egyik szép, öreg, vöröstéglás homlokzatú:
forrás: wikipedia.pl
A másik láthatóan fiatalabb és bár nem túl szép, két dolog mégis nagyon tetszik benne. Az egyik az előtte legelésző bárány-szoborcsoport:
Noigen, ez még egy januári kép – de már akkor is tetszett
A másik pedig a kidekorált oldala:

Państwowa Wyższa Szkola Teatralna (PWST [pevueszte]) – Állami Színművészeti Főiskola
forrás: karnet.pl
 A krakkói Színművészeti Főiskola kívülről egy szinte jelentéktelen belvárosi lakóháznak tűnik:
forrás: wikipedia.pl
Szerencsére az ide járók kárpótolnak az épület színtelenségéért. Télen például rendszeresen láttam egy leendő színészt, aki reggelente hosszú, prémes szélű köpenyben, szőrmesapkában és laza bőrcsizmában (vagyis, azt hiszem, tizennyolcadik századi lengyel nemesnek öltözve) sétált be a kapun.
A budapesti SZFE-hez hasonlóan a krakkóinak is van saját színpada, ami otthont ad a hallgatók előadásainak. Az egyes osztályok emellett gyakran vesznek részt például a Jagelló Egyetem diákmozgalma, az „All in UJ” által havonta megszervezett színházi maratonokon, mikor egy este folyamán három-négy előadást lehet megnézni egymás után.
Akademia Wychowania Fizycznego (AWF [avuef]) – Testnevelési Akadémia
forrás: tlumaczenia-konferencje.pl
forrás: wikipedia.pl
Ez is egy egybefüggő campus, kicsit messzebb a belvárostól, és természetesen számos sportpályával kiegészülve.
forrás: nastadiony.pl

Ez persze csak egy felületes válogatás volt, az említetteken kívül van még a városban pár egyetem és számos főiskola is. Ez minden tekintetben meglátszik magán a városon – legalább annyira rányomja a bélyegét, mint a turizmus. A két tényező keveredése a belvároson látszik meg a legjobban: egymás mellett sorakoznak a meglehetősen drága éttermek és az olcsó diákétkezdék, a szuvenírboltok és az expressz fénymásolószalonok, a járdákon mappákat szorongató, ideges egyetemisták szlalomoznak a ráérősen andalgó városnézők között. Az éjszakai életben viszont már összemosódik a kettő és a diákság együtt bulizik a vállalkozó kedvű átutazókkal.
Hosszú hétvégéken és a szünetekben felborul az egyensúly: az utcákon érezhetően megváltozik a járókelők összetétele, a város elcsendesedik a hazautazó egyetemisták miatt. A vizsgák idején viszont nem érződik semmilyen változás: a bulik és a piknikek ugyanúgy folytatódnak… de ez az időszak azért még arrébb van. A lengyel egyetemi tanév beosztása egy kicsit másképp néz ki, mint a magyaré, de erről majd máskor.

2 megjegyzés:

  1. Haha, az AGH tényleg tiszta Berlin, guglizz rá Bundesfinanzministeriumra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na jó, a lengyeleknek azért van még hova fejlődni...

      Törlés